Επείγοντα ουρολογικά περιστατικά

Πυρετός με δυσουρία

Συνήθως από διημέρου ο ασθενής παραπονείται για δυσκολία στην ούρηση με συχνουρία . Στη συνέχεια πήρε το συνήθως άνω των 38 βαθμών Κελσίου.

Αυτή η κατάσταση λέγεται οξεία προστατίτιδα και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή. Προέρχεται από είσοδο μικροβίων στον οργανισμό από την ουρήθρα συνήθως με αποτέλεσμα δημιουργεί φλεγμονή στον προστάτη. Η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται εύκολα και έχει καλή πρόγνωση.

Πυρετός με πόνο στα νεφρά

Ο ασθενής αντιλαμβάνεται κάποια ενόχληση σε 1 από τα 2 νεφρά του που αργότερα γίνεται πόνος και συνοδεύεται από πυρετό που συνήθως είναι πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου και πολλές φορές με έντονα ρίγη τα οποία φτάνουμε σε σημείο που μπορεί να προκαλέσουν και πανικό στον ασθενή.

Κάποιες φορές συνοδεύεται και από δυσουρικά ενοχλήματα. Η κατάσταση αυτή λέγεται οξεία πυελονεφρίτιδα. Οφείλεται σε φλεγμονή των νεφρών από κάποιο μικρόβιο Και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή.

Κωλικός του νεφρού. (Έντονος πόνος στον νεφρό).

Είναι η κατάσταση κατά την οποίαν ο ασθενής δεν μπορεί να βρει ησυχία σε καμία θέση λόγω του ισχυρού πόνου στο νεφρό. Ο πόνος είναι τόσο μεγάλος που μπορεί να προκαλέσει τάση για έμετο ή και εμετό.

Συνήθως ο ασθενής πανικοβάλλεται κι αναζητά επειγόντως ιατρική βοήθεια .

Συνήθως οφείλεται σε κάποια μικρή η μεγαλύτερη πέτρα που βρίσκει στο νεφρό και κατεβαίνει διαμέσου του ουρητήρα προς την κύστη.

Αντιμετωπίζεται με ισχυρά παυσίπονα.

Σε ιδιαίτερες καταστάσεις που δεν υποχωρεί και με τα παυσίπονα τότε γίνεται εισαγωγή στο νοσοκομείο με λήψη ορών.

Αιματουρία (αίμα στα ούρα).

Είναι 1 σύμπτωμα που πάντα πίσω από αυτό κρύβεται 1 αιτία. Γι αυτό πρέπει σε κάθε περίπτωση αιματουρίας να γίνεται λεπτομερής έρευνα, ωσότου αποκαλυφθεί το αίτιο που την προκαλεί. Η αιματουρία πρέπει να διακρίνεται από την ουρήθρα για η οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά έξοδος αίματος από το έξω στόμιο της ουρήθρας σε χρόνο μακριά από την ούρηση.

Την αιματουρία την διακρίνουμε σε μικροσκοπική, όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια αποκαλύπτονται με το μικροσκόπιο, και μακροσκοπική, όταν τα ούρα πάρουν κόκκινο χρώμα.   Η αιματουρία είναι δυνατό να είναι διαλείπουσα με διαφορα πάντοτε χρονικά μεσοδιαστήματα η συνεχης που να διαρκεί από ώρες ή χρονια ακομα.

Οι κυριότερες παθήσεις που προκαλούν αιματουρία

Κακώσεις, φλεγμονές, καρκίνοι, λιθίαση, παράσιτα.

Ο ασθενής σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευτεί τον ιατρό ώστε να βρει οπωσδήποτε το αίτιο που προκαλεί την αιματουρία. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποκλειστεί η κακοήθεια.

Αιμοσπερμία. (Αίμα στο σπέρμα) .

Συνήθως ο ασθενής πανικοβάλλεται όταν βλέπει αίμα στο σπέρμα αλλά τις περισσότερες φορές πρόκειται για καλοήθεις καταστάσεις όπως φλεγμονή στον προστάτη (χρόνια προστατίτιδα). Ένα πολύ μικρό ποσοστό των περιπτώσεων αυτών πρόκειται για καταστάσεις κακοήθειας όπως ο καρκίνος του προστάτη.

ΙΑΤΡΕΙΟ

Εικόνα ιατερίου 1 ουρολογος μαρουσι

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεμιστοκλέους 1, Μαρούσι

210 6129960

6944 258927


www.urology-marousi.gr © 2018