Πως μπορούμε να αποφύγουμε τις συχνές ουρολοιμώξεις:

 1. Πίνουμε άφθονα υγρά. Οκτώ με δέκα ποτήρια κάθε ημέρα. Περίπου ένα ποτήρι κάθε δύο ώρες, βοηθά στην παραγωγή ούρων τα οποία συμπαρασύρουν τα μικρόβια έξω από τον οργανισμό με την ούρηση.

 2. Ουρούμε όποτε έχουμε επιθυμία και δεν αναστέλλουμε ποτέ μία έντονη επιθυμία προς ούρηση. Κάτι τέτοιο δημιουργεί προβλήματα δυσλειτουργίας της ούρησης με αποτέλεσμα να παραμένουν τα ούρα μέσα στην κύστη, που δίνουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν μικρόβια.

 3. Ουρούμε πάντοτε μετά την σεξουαλική επαφή για να δίνουμε την δυνατότητα να ξεπλένεται η ουρήθρα από τυχόντα μικρόβια που έχουν εισέλθει με την επαφή στην αρχή της ουρήθρας.

 4. Σκουπιζόμαστε ύστερα από ούρηση ή αφόδευση από εμπρός προς τα πίσω για να προφυλαχθούμε από την μεταφορά μικροβίων από τον πρωκτό προς την ουρήθρα.

 5. Αποφεύγουμε την χρήση έντονων αντισηπτικών στον κόλπο, καθώς και ειδών υγιεινής με αρωματικά – αποσμητικά που μεταβάλλουν την οξύτητα του κόλπου και την ισορροπία της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας.

 6. Αποφεύγουμε την χρήση στενών εσωρούχων, όπως επίσης και συνθετικών εσωρούχων.

 7. Πίνουμε χυμό κράνμπερι ο οποίος προφυλάσσει από τις ουρολοιμώξεις.

 8. Προτιμούμε το πρόβειο γιαούρτι που περιέχει γαλακτοβάκιλλο και προφυλάσσει από τις ουρολοιμώξεις και τις κολπίτιδες.

 9. Αποφεύγουμε να κάνουμε μπάνιο μέσα σε μπανιέρα και σε πισίνες.

 10. Αποφεύγουμε την χρήση ντους στην γυναικεία ευαίσθητη περιοχή του κόλπου από κάτω προς τα επάνω. Αυτή η συνήθεια εμβολίζει τα μικρόβια με την πίεση του νερού προς την ουρήθρα και κατά συνέπεια αυξάνονται οι πιθανότητες ουρολοίμωξης.

 11. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε σκευάσματα αντιβίωσης εμπειρικά αλλά να συμβουλευόμαστε των ουρολόγο μας.

 12. Εάν εμφανίζουμε ουρολοιμώξεις παραπάνω από δύο φορές το εξάμηνο ή τρεις φορές το χρόνο, τότε πρέπει να γίνονται κάποιες ειδικές εξετάσεις οι οποίες θα αναδείξουν πιθανότατα κάποιο περαιτέρω πρόβλημα, που είναι η αιτία της υποτροπής της λοίμωξης και της χρονιότητας αυτής.

ΙΑΤΡΕΙΟ

Εικόνα ιατερίου 1 ουρολογος μαρουσι

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεμιστοκλέους 1, Μαρούσι

210 6129960

6944 258927


www.urology-marousi.gr © 2018