Φίμωση είναι η κατάσταση στην οποία η ακροποσθία, δηλαδή το τμήμα του δέρματος που καλύπτει την βάλανο (κεφαλή του πέους), είναι τόσο στενή ώστε να αφήνει μόνο μία μικρή δίοδο για να βγαίνουν τα ούρα. Έτσι το δέρμα δεν μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως η βάλανος.
Η ακροποσθία φυσιολογικά πρέπει να είναι ελαστική, ώστε να μπορεί να επιτρέπεται με ευχέρεια η κίνηση του δέρματος προς τα πίσω κατά την χαλάρωση του πέους αλλά και κατά την πλήρη στύση.
Αίτια της φίμωσης του πέους.
Μπορεί να είναι συγγενής, δηλαδή από την γέννηση του παιδιού, ή επίκτητη δηλαδή όταν εμφανίζεται σε κάποια στιγμή της ζωής του.
Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν φίμωση είναι:
Προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η φίμωση.
Θεραπεία της φίμωσης(συντηρητική και χειρουργική)
Συντηρητική θεραπεία:
Όταν η φίμωση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, (που μπορεί να οφείλεται σε κάποια δερματολογική πάθηση ή φλεγμονή της περιοχής), η χρήση κάποιων αλοιφών μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα. Όταν όμως το δέρμα της ακροποσθίας έχει χάσει αυτήν την ελαστικότητα και έχει γίνει σκληρό και ουλώδες, τα φάρμακα δεν μπορούν να βοηθήσουν και τότε η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η μόνη λύση.
Χειρουργική αντιμετώπιση:
Είναι η επέμβαση με την οποία αποκαλύπτουμε την βάλανο από το δέρμα που δημιουργεί την φίμωση και αφού το αφαιρέσουμε, ακολουθεί η πλαστική συρραφή ακροποσθίας. Συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία αλλά μερικές φορές μπορούμε να δώσουμε ένα είδος αναισθησίας που λέγεται μέθη. Γίνεται στα εξωτερικά ιατρεία ή και στο χειρουργείο και όλη η διαδικασία διαρκεί από ένα τέταρτο έως μισή ώρα. Ο ασθενής μπορεί να εξέλθει του νοσοκομείου μετά από μία ώρα. Επιπλοκές όπως μόλυνση ή αιμάτωμα του τραύματος είναι πολύ σπάνιες αλλά αντιμετωπίζονται εύκολα.
Παραφίμωση.
Είναι μία επείγουσα και σοβαρή κατάσταση η οποία οφείλεται στην έλξη της ακροποσθίας πίσω από την βάλανο και στην αδυναμία της ακροποσθίας να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση. Τότε δημιουργείται ισχαιμία στη βάλανο λόγω τη περίσφιξης που μπορεί να δημιουργήσει η ακροποσθία στο τμήμα της βαλάνου που έχει αποκαλυφθεί. Δηλαδή, το στενό στόμιο δημιουργεί μία δακτυλιοειδή περίσφιξη στο πέος που εμποδίζει την φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος.
Εάν αυτό μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτή η ισχαιμία μπορεί να προκαλέσει μέχρι και νέκρωση της περιοχής. Η παραφίμωση πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από ουρολόγο.
Βραχύς χαλινός.
Ο χαλινός είναι το τμήμα της ακροποσθίας που ενώνει τη βάλανο κάτωθεν του έξω στομίου της ουρήθρας με το υπόλοιπο τμήμα της ακροποσθίας. Λέγεται βραχύς όταν αυτό το κομμάτι είναι περισσότερο κοντό από το κανονικό, με αποτέλεσμα να μην αφήνει να εκπτύσσεται στη στύση κανονικά η βάλανος. Γι’ αυτό πολλές φορές κατά τη σεξουαλική πράξη, έχουμε τραυματική διατομή του βραχέος χαλινού, με αποτέλεσμα να αιμορραγεί και ο ασθενής να πανικοβάλλεται.
Η αντιμετώπιση της περίπτωσης αυτής, χρήζει χειρουργείου και αυτό είναι η πλήρης διατομή του χαλινού ή με τοποθέτηση ραμμάτων ή με ηλεκτροκαυτηριασμό. Γίνεται και στα εξωτερικά ιατρεία με τοπική αναισθησία ξυλοκαΐνης στην περιοχή. Η διαδικασία δεν διαρκεί παραπάνω από δεκαπέντε λεπτά.
ΙΑΤΡΕΙΟ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεμιστοκλέους 1, Μαρούσι
210 6129960
6944 258927
www.urology-marousi.gr © 2018