Στυτική δυσλειτουργία - Διάγνωση & Αντιμετώπιση

Η στυτική δυσλειτουργία είναι η συνεχής ή περιοδική αδυναμία επίτευξης και διατήρησης της στύσης για να υπάρξει μία επιτυχημένη σεξουαλική επαφή.

Ένα επεισόδιο στυτικής δυσλειτουργίας το οποίο είναι παροδικό δεν είναι απαραίτητα σημαντικό και μπορεί να συμβεί στον καθένα. Αν όμως αυτό επαναλαμβάνεται, ή είναι μόνιμο, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας και αν δεν το αντιμετωπίσετε με την πάροδο του χρόνου πιθανότητα να σας προκαλέσει άγχος, προβλήματα στη σχέση σας και μείωση της αυτοπεποίθησης σας.

Η δυσκολία αναζήτησης βοήθειας δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των Ελλήνων αλλά και των ξένων, αφού σε διεθνείς μελέτες καταγράφεται ως ντροπή η αναζήτηση της.

Μέχρι και σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των ανδρών με προβλήματα στύσης δεν απευθύνεται στον ειδικό γιατρό.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στη διερεύνηση των προβλημάτων της στυτικής δυσλειτουργίας και στις διαγνωστικές εξετάσεις που εντοπίζουν το πρόβλημα.

Τα προβλήματα της στύσης κατατάσσονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:  

Α. στα οργανικά προβλήματα και

Β. στα ψυχολογικά προβλήματα.

Επίσης μία τρίτη κατηγορία είναι αυτή που περιέχει και τις δύο προηγούμενες κατηγορίες· και των ψυχολογικών και των οργανικών προβλημάτων.

Το πρώτο μέλημα του γιατρού είναι να ξεχωρίσει από την πρώτη επίσκεψη του ασθενούς τι είδους πρόβλημα έχει.

Είναι οργανικό ή ψυχολογικό;

Τα πιο συχνά ψυχογενή αίτια στυτικής δυσλειτουργίας

1.    Αμηχανία μπροστά σε νέα σύντροφο
2.    Άγχος ανταπόκρισης στη σεξουαλική διάθεση της συντρόφου
3.    Άγχος επίδοσης κατά τη σεξουαλική πράξη 
4.    Άγχος για την εικόνα σώματος μπροστά στη σύντροφο
5.    Ένοχές λόγω κάποιου μυστικού που κρατά από τη σύντροφο (π.χ. απιστία)
6.    Κάποιο σημαντικό και στρεσογόνο πρόβλημα ( π.χ. οικογενειακό ή επαγγελματικό)
7.    Έχει προηγηθεί μία ιδιαίτερα κουραστική ημέρα
8.    Έχει προηγηθεί έξοδος με υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
9.    Χρονικοί περιορισμοί ή περιορισμοί περιβάλλοντος σε σχέση με τη σεξουαλική πράξη

Το μυστικό για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι, η αναζήτηση βοήθειας στον ειδικό ψυχοθεραπευτή. Δυστυχώς όμως προτιμούν τη σιωπή και την εύκολη λύση: το φάρμακο. Όσο όμως κρύβουν το πρόβλημα και καθυστερούν τη θεραπεία τόσο πιο δύσκολη αυτή γίνεται.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ξεχωρίσεις αν το πρόβλημα είναι ψυχολογικό. Αν ο ασθενής έχει στύσεις κατά τις πρώτες πρωινές ώρες στον ύπνο του, αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημά του είναι ψυχολογικό, διότι αν υπήρχε οργανική βλάβη δεν θα λειτουργούσε η στύση του ούτε κατά τις ώρες αυτές.

Μερικές φορές βέβαια, όταν οι στρεσογόνες αιτίες είναι τόσο έντονες, που δημιουργούν προβλήματα στύσης και κατά τις πρωινές ώρες.

Υπάρχει όμως  μία άλλη μέθοδος η οποία μπορεί να διαλευκάνει το πρόβλημα. Η μέθοδος είναι ένα ιατρικό όργανο που ονομάζεται RIGISCAN και το οποίο τοποθετεί ο ασθενής γύρω από το πέος του πριν κοιμηθεί για να καταγράψει την σκληρότητα και την διάρκεια της στύσης κατά τις βραδινές ώρες (οι οποίες πρέπει να είναι από δύο έως  έξι φορές σε μία νύχτα).

Ένας ειδικός υπολογιστής παρουσιάζει τα αποτελέσματα και από αυτό ο ιατρός καταλαβαίνει εάν οι στύσεις του ασθενούς είναι φυσιολογικές ή είναι μειωμένες. Οπότε καταλαβαίνουμε αν υπάρχει οργανικό πρόβλημα και σε τι βαθμό αυτό αναδεικνύεται.

Ο ένας στους είκοσι άντρες κάτω των 40 ετών αντιμετωπίζει πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας.

Μεταξύ 40 και 60 ετών αντιμετωπίζει πρόβλημα ο ένας στους δέκα και πάνω από τα 60 έτη ο ένας στους πέντε.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάνω από 500.000 άντρες είναι αυτοί που ζουν με το πρόβλημα. Οι άντρες μετά τα 50 έτη συνήθως έχουν οργανικό πρόβλημα.

Το 70% των προβλημάτων της στύσης που είναι οργανικής αιτιολογίας οφείλεται σε αγγειακά αίτια. Δηλαδή ή σε φλεβική ανεπάρκεια ή σε μειωμένη αρτηριακή παροχή. Επίσης μία κακή σε ποιότητα στύση μπορεί να είναι ένδειξη καρδιακού προβλήματος, και για αυτό πάντοτε αυτούς τους ασθενείς τους οδηγούμε στον καρδιολόγο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αγγειακή στυτική δυσλειτουργία προηγείται κατά 3 έτη της στεφανιαίας νόσου.

Η διαγνωστική εξέταση πού θα μας βγάλει από το πρόβλημα και θα μας αναδείξει αν είναι αγγειακού τύπου ή όχι, είναι μία ειδική εξέταση που ονομάζεται δυναμικό triplex αγγείων πέους.

Τα οργανικά αίτια είναι πολύ σπάνια σε ηλικίες κάτω των 50 ετών. Συνήθως σε αυτές τις ηλικίες προεξάρχων παράγοντας είναι ο ψυχολογικός. Μελέτες δείχνουν ότι η στυτική δυσλειτουργία στους εννέα από τους δέκα άντρες κάτω των 40 ετών,  οφείλεται σε πρόβλημα ψυχολογικό. Επιπροσθέτως, οι περισσότεροι από αυτούς δεν μπορούν να πιστέψουν πως το αίτιο της στυτικής δυσλειτουργίας που εμφανίζουν είναι ψυχολογικό. Οι περισσότεροι πιστεύουν πώς τα ψυχολογικά προβλήματα είναι σημάδι αδυναμίας και ότι ο άντρας θα πρέπει να είναι σε θέση να τα ξεπερνάει μόνος του. Αυτό είναι και το μεγάλο λάθος!

Ένδειξη ότι κάποιος άντρας έχει αυτή τη λανθασμένη εντύπωση, είναι ότι θα προσπαθεί να τσεκάρει την ποιότητα και τη σκληρότητα της στύσης του σε κάθε επαφή και θα ναι είσαι φοβερή εγρήγορση για οποιαδήποτε αποτυχία. Αυτό βέβαια θα του κοστίσει και τη συνέχεια της στύσης του και το παιχνίδι για αυτόν θα έχει τελειώσει εκεί.

Το άγχος του θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο και θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος που κάθε φορά θα γίνεται και χειρότερος. Θα πιστέψει ότι το πρόβλημά του είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Η συμπεριφορά του βέβαια αυτή θα επηρεάσει αρκετά και τη σύντροφό του με αποτέλεσμα να εισπράττει και από αυτήν μία δυσαρέσκεια που θα έχει ως αποτέλεσμα πλήρη αποτυχία δημιουργίας αισθησιακών στιγμών και επομένως την αποτυχία της σεξουαλικής συνεύρεσης που οδηγεί αρκετές φορές στη ρήξη της σχέσης.

Σαν αποτέλεσμα είναι τις περισσότερες φορές η σύντροφος του να πιστεύει ότι αυτή δεν είναι αρκετά επιθυμητή και αυτό είναι το αίτιο του προβλήματος. Έτσι λοιπόν το πράγμα περιπλέκεται αρκετά και από τις δύο πλευρές με αποτέλεσμα το προβληματάκι που θα μπορούσε να λυθεί πολύ εύκολα με μία επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχοθεραπευτή σεξουαλικών διαταραχών, να γίνει ένα τεράστιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα.

Αυτή η συγκεκριμένη κατάσταση για τον άνδρα λέγεται άγχος επίδοσης και συχνά αποτελεί τη μοναδική αιτία του προβλήματος.

Η επίτευξη της στύσης είναι μία εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία στην οποία συμμετέχουν ο εγκέφαλος, ορμόνες, νεύρα, μύες, αγγεία και φυσικά τα συναισθήματα και ανώτερες εγκεφαλικές λειτουργίες όπως οι αισθήσεις η μνήμη και η προσοχή.
Μία διαταραχή στη διαδικασία αυτή μπορεί να είναι αίτιο στυτικής δυσλειτουργίας.
Τα προβλήματα μπορεί να είναι οργανικά, στην πορεία όμως θα προστεθεί και το άγχος, το οποίο θα επιδεινώσει το πρόβλημα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αντίστροφα, ενώ συχνά υπάρχει εξαρχής ένας συνδυασμός οργανικών και ψυχολογικών παραγόντων.

Τα πιο συχνά οργανικά αίτια είναι:

1. Καρδιολογικές παθήσεις
2. Απόφραξη των αγγείων
3. Υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια
4. Υψηλή αρτηριακή πίεση
5. Σακχαρώδης διαβήτης
6. Μεταβολικό (συνδυασμός αυξημένου σωματικού λίπους γύρω από τη μέση, υψηλής αρτηριακής πίεσης, αυξημένων επιπέδων ινσουλίνης, υψηλής χοληστερίνης)
7. Παχυσαρκία
8. Νευρολογικά νοσήματα όπως: κακώσεις του νοτιαίου μυελού, νόσος του πάρκινσον και σκλήρυνση κατά πλάκας
9. Ορμονικές διαταραχές (π.χ. χαμηλή τεστοστερόνη)
10 Νόσος Peyronie (ανάπτυξη ουλώδους πλάκας στον ινώδη τον χιτώνα του πέους)
11. Φάρμακα, όπως: αντιψυχωτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιισταμινικά, διουρητικά, αντιυπερτασικά κ.α.
12. Κάπνισμα
13. Χρήση ναρκωτικών
14. Αλκοολισμός
15. Θεραπείες για καρκίνο του προστάτη (ορμονικές, ακτινοθεραπεία, ριζική προστατεκτομή)
16. Χειρουργικές επεμβάσεις στην πύελο, όπως επεμβάσεις στο παχύ έντερο, στην κύστη ή στον προστάτη.

Τα πιο συχνά ψυχολογικά αίτια είναι:

1. Μύθοι γύρω από το σεξ και τις “επιδόσεις”
2. Άγχος
3. Χαμηλή αυτοεκτίμηση
4. Προβλήματα στην οικογένεια ή στη σχέση
5. Δυσκολία στην επίτευξη μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης – υπογονιμότητα
6. Άγχος επίδοσης / διαταραχή προσοχής
7. Αγχώδεις διαταραχές
8. Φτωχή σεξουαλική επικοινωνία με την ερωτική σύντροφο
9. Κατάθλιψη
10. Ψυχιατρικές παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια, διαταραχές προσωπικότητας κ.α.

Στη κάθε περίπτωση ο ιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε κάποιον κατάλληλο ψυχοθεραπευτή, ο οποίος θα συνεκτιμήσει και θα συνεισφέρει στην αποκατάσταση του προβλήματος.

Ο ουρολόγος θα πάρει αρχικά ένα λεπτομερές ιατρικό και κατόπιν σεξουαλικό ιστορικό.
Θα πρέπει ο ασθενής να μιλά ειλικρινά και να μην ξεχνάει ότι ο γιατρός είναι εκπαιδευμένος να συζητά τέτοια ευαίσθητα θέματα. Άρα, πρέπει ο ασθενής να μιλήσει ανοιχτά μαζί του για να μπορέσει να τον βοηθήσει.

Στη συνέχεια θα γίνει μία εκτενής κλινική εξέταση. Ίσως ο γιατρός κρίνει σκόπιμο ο ασθενής να υποβληθεί σε κάποιες εξετάσεις, όπως: εξετάσεις αίματος για σάκχαρο, χοληστερίνη, τεστοστερόνη, FSH, LH, προλακτίνη.

Αν κρίνεται σκόπιμο, ίσως ο ασθενής να υποβληθεί σε κάποιες επιπρόσθετες ειδικές εξετάσεις. Σε αυτή την περίπτωση προκαλείται τεχνητή στύση με την έγχυση ειδικής αγγειοδιασταλτικής ουσίας εντός του πέους του ασθενούς, και με τη βοήθεια ενός ειδικού μηχανήματος υπερήχων, ο ιατρός θα ελέγξει τη λειτουργία των αγγείων του πέους (αρτηριών και φλεβών). Η εξέταση αυτή ονομάζεται δυναμικό triplex αγγείων πέους και διαρκεί περίπου μία ώρα.

Καταγραφή νυχτερινών στύσεων

Γίνεται με τη βοήθεια ενός μηχανήματος (RIGISCAN) το οποίο προσαρμόζεται στο πέος πριν από τον ύπνο. Σκοπός του είναι να καταγράψει τον αριθμό και την ποιότητα των νυχτερινών στύσεων. Η εξέταση γίνεται στο σπίτι του ασθενή και βοηθά τον γιατρό να ξεχωρίσει την ψυχογενή από την οργανική στυτική δυσλειτουργία, όπως προαναφέραμε.
Εάν από το ιστορικό υπάρχουν ενδείξεις για ψυχολογικό πρόβλημα, ο ουρολόγος θα παραπέμψει τον ασθενή για εκτίμηση σε ειδικό ψυχοθεραπευτή.

Ακόμα και αν διαγνωσθεί ότι το πρόβλημα είναι αποκλειστικά οργανικό, θα χρειαστεί ψυχική υποστήριξη του ασθενούς από ειδικό, για την καλύτερη αποτελεσματικότητα των θεραπειών της οργανικής βλάβης.

Για τη στυτική δυσλειτουργία η οποία οφείλεται σε οργανικά αίτια οι επιλογές που υπάρχουν είναι:

Α. Φάρμακα από το στόμα
Υπάρχουν σήμερα τέσσερα διαφορετικά φάρμακα (Αβαναφίλη, Βαλδεναφίλη, Σιλδεναφίλη, Ταδαλαφίλη)
Υπάρχουν όμως και τα φάρμακα φυτικής προέλευσης, που φαίνεται ότι δεν βοηθούν τόσο την περίπτωση της οργανικής αλλά ούτε και της ψυχολογικής αιτιολογίας παρά μόνο κάποια που περιέχουν τα συστατικά Epimedium, Eucommia Ulmoides και Herba Cistanches.

Ο ιατρός λοιπόν θα επιλέξει ποιο από όλα τα φάρμακα είναι κατάλληλο για το συγκεκριμένο ασθενή και επίσης θα του δώσει αναλυτικές οδηγίες για τον σωστό τρόπο λήψης ώστε να έχει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Β. Θεραπεία με κρουστικά κύματα
Είναι μία νέα μορφή θεραπείας που στοχεύει στη δημιουργία συνθηκών τέτοιων ώστε να προκαλέσει καλύτερη επαναγγείωση του πέους. Είναι κύματα υπερήχων που μεταφέρονται στα σηραγγώδη σώματα του πέους με μη επεμβατικό τρόπο και εντελώς ανώδυνα. Η θεραπεία γίνεται σε 12 συνεδρίες των 30 λεπτών σε διάστημα 9 εβδομάδων.

Γ. Συσκευή αντλίας κενού
Πρόκειται για μία συσκευή που τοποθετείται γύρω από το πέος, δημιουργεί κενό αέρος και αυτό προκαλεί είσοδο αίματος και διόγκωση του πέους. Στη συνέχεια τοποθετείται ένας δακτύλιος στη βάση του πέους για να διατηρηθεί η στύση. Ο δακτύλιος δεν πρέπει να παραμένει περισσότερο από 30 λεπτά. Η θεραπεία αυτή δεν είναι και τόσο καλά ανεκτή από νεότερους ασθενείς, αφού δεν προκαλεί σκληρή στύση.

Δ. Ενδοσηραγγώδεις ενέσεις
Με μία μικρή σύριγγα ινσουλίνης εγχύουμε εντός των σηραγγωδών σωμάτων του πέους πολύ μικρή ποσότητα φαρμακευτικής ουσίας, που έχει σαν αποτέλεσμα τη διόγκωση του πέους.

Ε. Ορμονοθεραπεία
Εφαρμόζεται σε μικρό ποσοστό ασθενών, οι οποίοι έχουν έλλειψη τεστοστερόνης.
Σήμερα χρησιμοποιείται σε ενέσιμη μορφή (μία ένεση ανά τρίμηνο) καθώς και τοπικές θεραπείες στο δέρμα (spray, gel).

ΣΤ. Πεϊκή πρόθεση
Εφαρμόζεται συνήθως όταν αποτύχουν όλες οι προηγούμενες μορφές θεραπείας. Χειρουργικά τοποθετείται μέσα στα σηραγγώδη σώματα του πέους μία ειδική συσκευή, η οποία μηχανικά προκαλεί στύση όταν το επιθυμεί ο ασθενής. Οι επιπλοκές, αν και είναι πολύ σπάνιες, είναι η μόλυνση και η απόρριψη της πρόθεσης σε ένα μόλις 5% των περιπτώσεων.

Φάρμακα από το στόμα:

Υπάρχουν 4 φαρμακευτικές ουσίες για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Αβαναφίλη, Βαλδεναφίλη, Σιλδεναφίλη, Ταδαλαφίλη.

Η κάθε μία από αυτές έχει τις ιδαιτερότητες της όπως πχ. η διάρκεια δράσης ανάλογα με τη δοσολογία και τη συχνότητα λήψης, ο απαιτούμενος χρόνος που χρειάζεται για να δράσει η κάθε ουσία, η αποτελεσματικότητα σε συνδυασμό με τη λήψη τροφής κ.α.
Να σημειωθεί ότι κοινωνική χρήση αλκοόλ δεν επηρεάζει κανένα από τα φάρμακα.

Η αποτελεσματικότητα των ουσιών αυτών ανέρχεται σε ποσοστό 70% ενώ τα ποσοστά μειώνονται στο 50% σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά συνοδά νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης, νευρολογικές παθήσεις. Αν έχει προηγηθεί ριζική προστατεκτομή για καρκίνο του προστάτη το ποσοστό επιτυχίας για τα φάρμακα αυτά ανέρχεται μέχρι 40%.

Απόλυτη αντένδειξη για τη χορήγησή τους είναι οι ασθενείς που λαμβάνουν νιτρώδη (κατηγορία φαρμάκων για στεφανιαία νόσο). Ο λόγος είναι ότι η συνχορήγηση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Οι πιο συχνές παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν είναι: πονοκέφαλος, δυσπεψία, μυαλγία, ρινική συμφόρηση, διαταραχές στην όραση.

Σε αντίθεση με τα τέσσερα αυτά φάρμακα τα φυτικά συμπληρώματα διατροφής δεν έχουν καθόλου παρενέργειες.
Όσα εξ αυτών περιέχουν το Epimedium, το Eucommia Ulmoides και το Herba Cistanches έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στη σεξουαλική
διέγερση και στη σκληρότητα της στύσης. Η ερωτική διάθεση βελτιώνεται καθώς αυξάνεται η παραγωγή των ενδορφινών και ντοπαμινών με απόλυτα φυσικό τρόπο. Η αποτελεσματικότητα του συμπληρώματος διαρκεί έως και 6 ώρες.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα φάρμακευτικά σκευάσματα δεν είναι αφροδισιακά.
Η σεξουαλική επιθυμία και ο επαρκής σεξουαλικός ερεθισμός θα πρέπει να προϋπάρχουν για να λειτουργήσει οποιοδήποτε σκεύασμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι απαραίτητη η συμβουλή ειδικού ιατρού για την σωστή επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος.
Μόνο ο ειδικός ιατρός μπορεί να σας συμβουλέψει σωστά, έτσι ώστε να ωφεληθείτε το μέγιστο από τη θεραπεία,
αλλά και για να μη θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας με τη πιθανότητα ανεπανόρθωτων βλαβών.

Επιπροσθέτως, η προμήθεια των σκευασμάτων πρέπει να γίνεται μόνο από φαρμακεία και ποτέ από διαδικτυακές αγορές.
Σύμφωνα με τον ΕΟΦ περισσότερα από το 50% των φαρμάκων που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο είναι παραποιημένα. (παραποιημένη σύνθεση)
Ο κίνδυνος κρύβεται στις λεπτομέρειες τις οποίες μόνο ο ειδικό ιατρός γνωρίζει.
Μην σας παρασύρει το δέλεαρ της μειωμένης τιμής τους!

Ενδοπεϊκές ενέσεις:

Αποτελούν τη δεύτερη επιλογή μετά από τυχόν αποτυχία των φαρμάκων.

Η χορήγηση του φαρμάκου είναι ενέσιμη εντός του πέους με πολύ λεπτή σύριγγα ινσουλίνης από τον ίδιο τον ασθενή, αφού έχει προηγηθεί η κατάλληλη εκπαίδευση από τον ουρολόγο και έχει βρεθεί η σωστή και εξατομικευμένη δόση. Μετά από 10 έως 15 λεπτά επιτυγχάνεται η στύση ανεξάρτητα από την ύπαρξη σεξουαλικής επιθυμίας αφού το φάρμακο δρα τοπικά. Η διαδικασία είναι πρακτικά ανώδυνη και οι επιπλοκές σπάνιες, εκτός του πριαπισμού ο οποίος όμως είναι σε συχνότητα 1%. Πριαπισμός είναι μία παρατεταμένη επώδυνη στύση που δεν υποχωρεί μετά από τη πάροδο τριών έως τεσσάρων ωρών. Ο ασθενής πρέπει να είναι ενήμερος και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να απευθυνθεί επειγόντως στο γιατρό.

Κρουστικά κύματα:

Τα κρουστικά κύματα είναι μία ανώδυνη και αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας για την αγγειακής αιτιολογίας στυτική δυσλειτουργία. Έχει σαν αποτέλεσμα την πρόκληση δημιουργίας νέων αγγείων (νέο-αγγειογένεση) και την αύξηση της αιματικής ροής με αποτέλεσμα τη βελτίωση της αιμάτωση του πέους και την επίτευξη καλύτερης ποιότητας στύσης. Η θεραπεία διαρκεί μέχρι και 9 εβδομάδες. Το σύνολο των συνεδρίων είναι 12 και η κάθε συνεδρία διαρκεί 20 λεπτά. Είναι ανώδυνες και δεν υπάρχουν επιπλοκές. Η αποτελεσματικότητα από τις μελέτες φαίνεται ότι φτάνει στο ποσοστό του 60%. Σε ασθενείς με σοβαρή αγγειακή στυτική δυσλειτουργία τα ποσοστά επιτυχίας μεθόδου μειώνονται στο 40%, η δε αποτελεσματικότητα της θεραπείας φθίνει με το χρόνο.

Πεϊκές προθέσεις:

Η πεϊκή πρόθεση είναι μία συσκευή που τοποθετείται μέσα στο πέος με χειρουργείο, βοηθώντας τον άντρα να επιτύχει μία καλή και σκληρή στύση. Αποτελεί θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που οι άλλες μορφές θεραπείες έχουν αποτύχει.
Οι πεϊκές προθέσεις είναι δύο ειδών: Οι σταθερές και οι διογκούμενες. Οι σταθερές αποτελούνται από δύο κυλίνδρους που τοποθετούνται μέσα στα σηραγγώδη σώματα του πέους, με αποτέλεσμα το πέος να είναι μόνιμα σε μία στύση ικανοποιητική για την ερωτική πράξη. Υπολείπονται όμως λειτουργικά και αισθητικά των διογκούμενων προθέσεων. Οι διογκούμενες προθέσεις είναι αρτιότερες τεχνολογικά με πολύ καλό λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Είναι αυτές που χρησιμοποιούνται συνήθως και προσφέρουν πολύ υψηλά ποσοστά ευχαρίστησης τόσο στον άντρα όσο και στη σύντροφο του.
Αποτελούνται από κυλίνδρους που μπορούν να φουσκώνουν και να ξεφουσκώνουν προσομοιώνοντας έτσι με μεγάλη ακρίβεια τη λειτουργία της στύσης. Πέρα από τους δύο κυλίνδρους, αποτελούνται από την ειδική βαλβίδα ενεργοποίησης και αναλόγως του τύπου από ένα συμπληρωματικό ρεζερβουάρ που περιέχει το ειδικό υγρό πλήρωσης. Επίσης, οι νεότεροι τύποι έχουν πλέον ειδική επικάλυψη από αντιβιοτικά για να λέει ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος ανάπτυξης μικροβίων. Οι προθέσεις τοποθετούνται από μία μικρή τομή στη βάση του πέους από την κάτω μεριά, η διάρκεια νοσηλείας είναι μία μέρα και μετά την πάροδο περίπου ενός μήνα ο ασθενής μπορεί να αρχίσει να τη χρησιμοποιεί. Με την πίεση της βαλβίδας (η οποία τοποθετείται δίπλα στους όρχεις) το υγρό γεμίζει την πρόθεση, η οποία αρχίζει να σκληραίνει και να ανορθώνεται και η εξωτερική εικόνα είναι αυτή ενός πέους που πραγματοποιεί στύση.

ΙΑΤΡΕΙΟ

Εικόνα ιατερίου 1 ουρολογος μαρουσι

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεμιστοκλέους 1, Μαρούσι

210 6129960

6944 258927


www.urology-marousi.gr © 2018